Loppet i fokus - Rudan Night Trail 2013

Publicerad 2013-09-02 14:03:08 |

Rudan Night Trail är ingenting för mörkrädda men däremot en riktigt kul utmaning för de som gillar traillöpning. Löparna springer en bana i skogen efter mörkrets inbrott och orienterar sig efter reflexer med hjälp av pannlampa. Detta är reflexlöpning när det är som bäst säger Olle Yttermo som är initiativtagare och tävlingsledare för Rudan Night Trail 2013. Vi ställde några frågor till Olle inför loppet som går av stapeln torsdagen den 19e september.

Rudan night trail 2013

Det kan tyckas lite läskigt att ge sig rakt ut i skogen i mörker, vad är tjusningen med reflexlöpning?

- Framförallt är det skogslöpningen som lockar. Med skogslöpning menar vi då inte elljusspår, utan små upptrampade stigar direkt ut i skogen, gärna med lite extra kupering. När pannlampan lyser upp de små reflexerna är det nästan som ett elljusspår i miniatyr. Man springer som i sin egen ljusbubbla och måste ha full fokus på sin löpning. En mäktig upplevelse. Som med all löpning, så är det självklart trevligare med sällskap.

Vilken målgrupp löpare vänder sig Rudan Night Trail till, klarar vem som helst av utmaningen?

- Egentligen till alla som tycker om att springa i skogen och som kanske tycker hårda underlag är både tråkigt och slitsamt. I skogen blir man rejält trött utan att behöva springa så jättefort. Man får ha ett lite kortare löpsteg med högre knälyft jämfört med asfalt.Vad behöver man för utrustning för att klara av att springa reflexlöpning?

- Bra terrängskor, gärna med dubbar om det är blött och givetvis en skaplig pannlampa. En enkel lampa duger för att se reflexerna, men en kraftigare underlättar självklart löpningen. I övrigt duger vanliga löparkläder.

Hur kan man förbereda sig för loppet, finns det något bra ställe att träna på?

- Framförallt genom att springa på småstigar i skogen och då helst med pannlampa. Då märker man också tydligt om lampan ger tillräckligt med ljus för bra löpning. Den stora grejen är ju att kunna förlänga löpsäsongen i skogen med hjälp av lampan. De fina stigarna är ju kvar även sent på hösten. Reflexerna krävs ju bara för att kunna skicka ut folk på en okänd bana i skogen. Det finns en förteckning över reflexbanor i Stockholmsområdet. http://ntr.10mila.se/index.php/reflexbanor/

Vad är er ambition med Rudan Night Trail, kommer det att bli ett återkommande lopp?

- Det är kul att kunna dela med sig av något som vi själva tycker är bland det häftigaste som finns. En utmaning över det vanliga. Många gånger söker man ju själv efter motivation till att fortsätta träna. Detta är ett bidrag! Ambitionen är självklart att detta skall bli ett återkommande lopp.

Vi tackar Olle Yttermo för att han tog sig tid och rekommenderar alla som gillar traillöpning och nya utmaningar att besöka hemsidan där man kan anmäla sig till Rudan Night Trail 2013. www.jordbanningarna.se

Fler inlšgg/nyheter >>

Skriv gšrna en kommentar och bidra till innehŚllet!


Mer om lŲpning och tršning