Loppet i fokus - Sluta Röka Loppet 2013

Publicerad 2013-09-08 17:05:17 |

Sluta Röka Loppet vill belysa rökningens negativa effekter och lyfta frÄgan om ett rökfritt samhÀlle. HÀr finns en chans att springa ett lopp och samtidigt bidra och stödja cancerfonden med sin anmÀlan och deltagande. Loppet vill gÀrna vara en sporre för de som vill sluta att röka och alla som vill springa för ett rökfritt samhÀlle.

Loppet gÄr av stapeln den 18 september ute pÄ DjurgÄrden i Stockholm. Vi stÀllde nÄgra frÄgor till arrangören inför loppets premiÀr.

Sluta Röka Loppet

Hur kom det sig att ni valde att arrangera ett lopp för att lyfta frÄgan med ett rökfritt samhÀlle?

- Jag möter mÄnga cancersjuka i mitt yrke som sjukgymnast och fÄr dagligen se pÄ nÀra hÄll vad cancer orsakar för lidande. Cirka 35% av alla cancerfall har orsakats av rökning, rökning bidrar till en mÀngd olika sorters cancer. Tillsammans med Malin, som sjÀlv drabbades av cancer för 7 Är sedan kÀnde vi att vi ville lyfta frÄgan och ge vÄrt stöd till forskningen kring sjukdomen. Ett vÀlgörenhetslopp Àr ett bra sÀtt att bidra till en god gÀrning samtidigt som man tar hand om sin egen kropp.

Vad Àr ambitionen med sluta röka loppet i framtiden?

- SjÀlvklart Àr ambitionen att fortsÀtta vÀxa i framtiden. MÄlet Àr att Sluta Röka Loppet ska bli ett Äterkommande och Ärligt arrangemang som fortsÀtter lyfta frÄgan för ett rökfritt och hÀlsosamt samhÀlle. VÄr förhoppning Àr Àven att kunna arrangera detta lopp i flera stÀder runt om i Sverige.

Vilken mÄlgrupp löpare/motionÀrer vÀnder sig Sluta röka loppet till?

- Sluta Röka Loppet Àr till för de som vill ha en sporre till att sluta röka, vill stödja nÄgon nÀra att sluta röka, eller springa för ett rökfritt samhÀlle. Man vÀljer sjÀlv om man vill promenera, jogga eller springa. Om vi kan motivera mÀnniskor som vanligtvis inte Àr sÄ aktiva att börja motionera Àr det sjÀlvklart mycket positivt, samtidigt som vana löpare Àr vÀlkomna!

Banan gÄr mestadels pÄ DjurgÄrden, berÀtta lite om banstrÀckningen?

- Loppet gÄr pÄ en av Stockholms vackraste banor lÀngs med DjurgÄrdsbrunnskanalen. Man springer eller promenerar i en kunglig miljö pÄ en mycket lÀttlöpt bana. LÀngs med banan passerar löparna sevÀrdheter som Rosendals trÀdgÄrd, Skansen, BlÄ Porten, DjurgÄrdsbron och Sjöhistoriska Museet.

För dom som gör sitt första lopp, finns det nÄgra bra trÀningstips att följa inför Sluta röka loppet?

-Köp ett par riktiga löparskor och börja i ett lugnt tempo med successiv ökning för att minska skaderisken, följ gÀrna ett trÀningsprogram som Àr anpassat efter din nivÄ.

Sluta Röka Loppet gÄr av stapeln den 18 september och anmÀla sig kan man göra via loppets hemsida

Fler inlägg/nyheter >>

Skriv gärna en kommentar och bidra till innehćllet!


Mer om löpning och träning