Loppet i fokus - Stockholms Brantaste 2013

Publicerad 2013-03-06 15:44:07 |

Först ut i artikelserien "Loppet i fokus" Àr Stockholms Brantaste 2013 som har sin banstrÀckning i och runt Hammarbybacken i Stockholm. Loppet arrangeras för andra Äret och Àr unikt i sitt slag i Sverige med sina 255 höjdmeter pÄ 3,3 kilometer. Vi stÀllde nÄgra frÄgor till Ulf Troeng som Àr en av arrangörerna, om loppets karaktÀr och tips till dom som deltar för första gÄngen.

"De som klarar av att springa hela vÀgen i alla backar fÄr verkligen ett kvitto pÄ att de Àr vÀltrÀnade, för det Àr inte mÄnga som klarar av det."


Stockholms brantaste 2013Vinnaren av Stockholms Brantaste 2012, Anders Kleist. Foto: Robert Ericsson

I fjol hade Stockholms Brantaste sin premiÀr, berÀtta hur ni kom pÄ idén med att arrangera ett lopp som mestadels löps upp och ner för en slalombacke?

- Idén kommer frÄn början frÄn loppet Oslos Bratteste, ett backlopp som gÄr uppför en slalombacke i HolmenkollenomrÄdet utanför Oslo, som arrangerades första gÄngen 2009. Genom att vi som arrangerar Stockholms Brantaste kÀnde till Oslos Bratteste och Àven kÀnde arrangörerna av tÀvlingen kom vi pÄ tanken att arrangera ett liknande lopp i Stockholm. Vi blev övertygade om saken efter att ha sprungit Oslos Bratteste hösten 2011, som bjöd pÄ en tuff utmaning trots den korta strÀckan och dessutom var ett riktigt kvalitetsarrangemang med vÀldigt god stÀmning. Vi bestÀmde oss dÀrför att ta konceptet till Stockholm för att fÄ folk att upptÀcka tjusningen med backlöpning och samtidigt bjuda pÄ ett högklassigt arrangemang med lite extra bra stÀmning jÀmfört med vanliga löplopp.

Vad fick ni för respons efter premiÀrloppet 2012 och hur verkar intresset för backlöpning i Sverige vara?

- Vi fick vÀldigt positiv respons frÄn bÄde deltagare och publik. Det visar att det finns en stor efterfrÄgan pÄ andra typer av löplopp Àn de traditionella asfaltsloppen, som bjuder pÄ lite extra i form av utmaning och upplevelse. Backlöpning Àr ju ingen stor löpgren i Sverige Àn, men vi mÀrker absolut av ett ökande intresse. AnmÀlningarna till Ärets lopp, som Àr begrÀnsat till 1000 deltagare, har redan nu i början pÄ mars kommit upp i snart 300 st. Vid samma tidpunkt förra Äret hade vi bara ca 30 anmÀlda. SÄ det visar tydligt att intresset för backlöpning ökar.


"Och sen kanske det viktigaste tipset av allt: Var ordentligt peppad för att besegra alla backarna!"


Det finns rejÀlt branta partier lÀngs banan, hur brant Àr det egentligen? GÄr det verkligen att springa hela vÀgen om man Àr en vanlig motionslöpare?

- Banan Àr dragen sÄ att man springer uppförsbackarna tre gÄnger pÄ olika stÀllen. Varje stigning Àr 85 höjdmeter, utslaget pÄ mellan 250 till 350 meter i lÀngdled, sÄ det betyder ungefÀr mellan 25 och 35 % lutning i de olika backarna. De som klarar av att springa hela vÀgen i alla backar fÄr verkligen ett kvitto pÄ att de Àr vÀltrÀnade, för det Àr inte mÄnga som klarar av det. De allra flesta deltagarna förra Äret gick stora delar av backarna. Och det Àr absolut inget fel med det, för i de brantaste partierna kan det faktiskt gÄ lika snabbt att gÄ som att springa.

Sista backen pÄ Stockholms Brantaste, de flesta tvingas gÄ
Andra backen pÄ Stockholms Brantaste, de allra flesta tvingas gÄ. Foto: Robert Ericsson

Hur stor skillnad Àr det att springa Stockholms Brantaste mot ett vanligt terrÀnglopp?

- Det Àr klart att det Àr en viss skillnad. Stockholms Brantaste har ju mycket brantare backar Àn vanliga terrÀnglopp. Hammarbyhöjdens lutning pÄ mellan 25-35 % kan t.ex. jÀmföras med Lidingöloppets ökÀnda Abborrbacke som har en lutning pÄ ca 10 %. Men Ä andra sidan Àr ju Stockholms Brantaste vÀldigt kort i jÀmförelse med vanliga terrÀnglopp. Banan Àr endast 3,3 km lÄng, sÄ man kan sÀga att den korta banan kompenserar lite för de tuffa backarna. SÄ det Àr helt enkelt kortare och mer intensivt, plus att man fÄr en massa fin utsikt pÄ köpet.

Finns det nÄgot specialpass som kan vara bra att lÀgga in i sin vanliga trÀning veckorna inför loppet?

- Den bÀsta förberedelsen Àr sÄklart att springa mycket i backe innan loppet. Ett bra pass kan vara att leta upp en uppförsbacke i nÀrheten av dÀr man bor och springa backintervaller i den. Det trÀnar upp den muskelstyrka och spÀnst som Àr bra att ha i uppförsbackar.

Finns det nÄgra trÀningstips eller grupptrÀning som man kan ta del av?

- Ja, vi som arrangerar Stockholms Brantaste ordnar öppna och gratis trÀningar en gÄng i veckan inför loppet vid Hammarbybacken. De kommer att sÀtta igÄng sÄ fort snön har smÀlt bort frÄn backen. DÀr kör vi lite specifik trÀning för att bli bÀttre backlöpare och bjuder pÄ trÀningstips. Passar för sÄvÀl motionÀr som elitlöpare, sÄ det Àr bara att dyka upp om man vill fÄ bra trÀning inför loppet!

Vad skulle ni ge för tips till nÄgon som springer Stockholms Brantaste för första gÄngen? Strategi under loppet?

- Det Àr lÀtt att nÀr man stÄr pÄ startlinjen och Àr pigg och peppad springer lite för fort i första backen och drar pÄ sig lite för mycket mjölksyra, sÄ att resten av loppet blir onödigt tungt. SÄ att ta det lugnt i början och sedan försöka öka Àr ett bra tips. Ett annat bra tips Àr att ta sig uppför backarna i ett jÀmnt tempo, ocksÄ det för att undvika att samla pÄ sig för mycket mjölksyra. Och sen kanske det viktigaste tipset av allt: Var ordentligt peppad för att besegra alla backarna!

Vad Àr det för underlag lÀngs banan och vad bör man ha pÄ fötterna för att fÄ sÄ bra grepp som möjligt?

- Underlaget Àr mestadels hÄrt packad jord och grusvÀg. SÄ lÀnge det Àr torrt i marken funkar vanliga löparskor bra. Men vill man ha lite extra bra grepp och kontroll i uppförs- och nedförsbackarna Àr skor med greppvÀnlig sula att föredra, som t.ex. Icebugs skomodeller har.

Slutligen, Àr det verkligen njutbart att springa uppför en slalombacke tre gÄnger pÄ raken, Àr det inte en rÀtt galen idé?

- Bara för att det Ă€r en lite galen idĂ© behöver det inte betyda att det Ă€r njutbart! Det Ă€r klart att det Ă€r lite av en pina att springa upp för backarna och ingen klarar sig undan utan mjölksyra i benen. Men tack vare att loppet Ă€r sĂ„ kort hinner man inte brĂ€nna ut sig helt. Och njutningen nĂ€r man har klarat av alla tre backarna och stĂ„r dĂ€r pĂ„ toppen och blicka ut över Stockholm efter mĂ„lgĂ„ngen – den Ă€r verkligen mödan vĂ€rd!

MÄlgÄng Stockholms BrantasteHÀrlig kÀnsla att nÄ mÄlet högst uppe i slalombacken. Foto: Petra Gossas

Filmklipp frÄn Stockholms Brantaste 2012Fler inlägg/nyheter >>

Skriv gärna en kommentar och bidra till innehćllet!


Mer om löpning och träning