Loppet i fokus - Toughest 2014

Publicerad 2014-01-30 15:15:50 |

Toughest Àr ett hinderbanelopp och en riktigt tuff utmaning. Minst 40 hinder pÄ cirka 8 km skall passeras vilket gör loppet till ett intensivt kraftprov. Varje bana Àr unik och utformas efter den lokala miljön.

Toughest 2014

Loppet arrangeras i fyra stÀder under 2014, malmö 3:e maj, UmeÄ 17:e maj, Köpenhamn 27:e sept och i Göteborg 18:e okt. För den som vill lÀsa mer om vilka hinder man kan stöta pÄ under loppet finns det att lÀsa om pÄ loppets hemsida. Vi stÀllde nÄgra frÄgor till banansvarige Nils Franzén inför loppen 2014.

2013 var premiÀrÄret för tÀvlingen Toughest, hur kom det sig att ni tog initiativet till den hÀr typen av lopp?

- Vi tröttnade pÄ alla vanliga löplopp och ville göra nÄgot annorlunda, nÄgot kul, dÀr det hÀnder saker hela tiden under loppet.

En runt 8 km lÄng hinderbana med minst 40 hinder lÄter vÀldigt tufft, vilken typ av trÀningsbakgrund krÀvs för att klara av att genomföra Toughest?

- Banan Àr i sig ingen svÄrighet, alla klarar av den bara de fÄr tillrÀckligt med tid. Vill man dÀremot placera sig och fÄ en bra tid sÄ Àr bÄde löpning/crossfit en bra bakrund att ha.

Vilken Àr det mest krÀvande typen av hinder som man kommer stöta pÄ lÀngs banan?

- Ett av vÄra mest krÀvande hinder Àr ringarna. DÀr ska du svinga dig frÄn en ring till en annan. Missar du en ring eller tappar greppet faller du ner i vattnet. Du fÄr dessutom springa en straffrunda om du inte klarar hindret.

Om man skall förbereda sig pÄ bÀsta sÀtt inför Toughest 2014 vad rekommenderar ni för typ av trÀning eller övningar?

- Vi rekomenderar att trÀna mycket bÄl och överkroppsstyrka, i hop med explosiv intervalltrÀning. Vi har Àven gratis trÀningsgrupper för de som kÀnner sig osÀkra. Det Àr bara att hÀnga pÄ!

NÄgra av hindren har en relativt hög svÄrighetsgrad, vad hÀnder om man inte lyckas ta sig förbi ett hinder lÀngs banan?

-Vi de hinder dÀr man kÀnner sig osÀker eller inte klarar av det sÄ finns en straffrunda. Det Àr en ca 150 meter lÄng löpstrÀcka du behöver springa istÀllet.

Förekommer simning som ett inslag i nÄgot hinder i Toughest 2014?

-Det kan förekomma vattendjup dÀr du inte bottnar, men det Àr ofta inte mer Àn 10 meter till strandkanten i sÄ fall.

Kommer det att bli nÄgra nyheter i 2014 Ärs upplaga som inte fanns med 2013?

-Oh ja, massor!

AnmÀla sig kan man göra via loppets hemsidaFler inlägg/nyheter >>

Skriv gärna en kommentar och bidra till innehćllet!


Mer om löpning och träning