Alternativträning gör dig till en starkare löpare.

Alternativträning för löpare


2011-10-10 | Träning |

Ska man endast träna löpning om man vill bli en så snabb löpare som möjligt? Eller bör man komplettera sin löpträning med någon annan träningsform om man vill förbättra sina tider? Den frågan finns det många åsikter och filosofier kring bland duktiga tränare och utövare inom löpning.

Huvuddelen av träningen löpning

Som i de flesta andra sporter så gäller även i löpning att man blir bra på det man tränar. Dvs huvuddelen av din träning skall bestå av löpning om det är just löpning man vill bli bra på, förutsatt att man är skadefri. Men det finns flera anledningar som gör att det kan vara värt att lägga ner tid på att träna alternativa träningsformer som ett komplement till löpningen.

Varför alternativträning för löpare?

Oavsett hur din träningsgrund ser ut, hur stor din nuvarande träningsvolym är och din ambitionsnivå med löpningen är det en bra ide att träna alternativa pass som komplement till de renodlade löppassen. Nedan beskrivs olika syften med alternativträning och exempel på träningsformer som passar för en löpare.

En stark löpare är alltid en snabbare löpare

Anpassad styrketräning för att stärka de viktigaste och mest utsatta muskelgrupperna kör de flesta duktiga och drivna löpare. Rätt utförd styrketräning gör att man får en bättre kroppshållning och ett kraftfullare löpsteg, vilket leder till att du kan hålla ett bra löpsteg längre tid. Denna typ av alternativträning kommer även göra att man förebygger skador på sikt. En löpare som kompletterar sin löpning med styrketräning kommer alltid att ha en fördel jämnt emot löpare som inte kör styrketräning alls. Bra styrketräning för löpare är olika core-övningar för mage och rygg. Även lårmuskler och vader är viktiga muskelgrupper som är bra att stärka upp med hjälp av styrketräning. Ofta behövs inte viktträning utan det räcker bra att göra olika övningar med den egna kroppen som belastning.

Undvika löparrelaterade skador

För en ofta skadedrabbad löpare kan det vara god ide att byta ut något/några av sina löppass till en alternativ och mer skonsam träningsform. Löpning kan vara både hårt och monotont för kroppen och för att kunna bibehålla en bra träningsvolym väljer många att byta ut ett eller flera löppass i veckan mot ett skonsammare pass. Exempel på sådana träningsformer kan till exempel vara cykel, längdskidor, vattenlöpning, simning och andra träningsformer där man tränar uthålligheten men inte belastar de muskelgrupper som är utsatta vid löpning lika hårt.

Stegra träningsvolymen

För en löpare som skall stegra sin träningsmängd med flera pass i veckan och inte vill riskera överbelastningssador till följd gör klokt i att byta ut ett eller fler pass till en alternativ träningsform. All typ av uthållighetsträning belastar hjärta och lungor och kommer därför vara bra träning för dig som vill förbättra din löpkapacitet. Vissa motionsformer lämpar sig extra bra för löpare då de belastar liknande muskelgrupper som vid löpning. Till exempel så är vattenlöpning och skidåkning ”likt” löpning och kan därför anses extra bra alternativa träningsformer för löpare.

När på året skall man bedriva sin alternativa träning?

Alternativträning för löpare kan bedrivas året runt. Många duktiga löpare använder alternativträningen mer frekvent under uppbyggnadsperioder (ofta vinterhalvåret) då mängden träning är som störst. Ju närmre tävlingssäsong man sen kommer vill man ofta träna mer löpspecifik träning och samtidigt dra ner på mängden. Då lämpar dig sig bäst att löpträningen får mest utrymme medan man drar ner på den alternativa träningen.

Det finns flera exempel på elitidrottare som under skadeperioder hållit igång med alternativträning under långvariga skadeperioder för att sedan komma tillbaka skadefria och lika bra, och i vissa fall, bättre tränade än innan de drabbades av skadan. Prova på att träna alternativt du också till uppbyggnadsperioden i höst och vinter.

Fler inlgg/nyheter >>

Skriv grna en kommentar och bidra till innehllet!


Mer om lpning och trning