Grete Waitz vinner New York Marathon.

Dokumentären om Norges löparhjältinna


2012-05-03 | Reportage |

Hon anses vara Norges största idrottare genom tiderna och blev legendarisk genom alla sina segrar i New York Marathon.

Världslöpare från 1500 meter upp till marathon

Grete Waitz började som framgångsrik banlöpare med bland annat ett världsrekord på 3000 meter från 1976 (8.31). Hennes tider håller än idag hög internationell klass. Grete vann under åren 1978-1983 fem VM-guld i terränglöpning och var därmed den bästa kvinnliga terränglöparen genom tiderna. Men det är främst för sin marathonkarriär och alla sina vinster i det mytomsbundna marathonloppet i New York som hon blev världsberömd och legendarisk.

1978 bestämde sig Grete Waitz för att trappa ner sin karriär som elitlöpare men antog en utmaning att hon skulle testa att springa ett marathonlopp innan hon la skorna på hyllan. Det var startskottet på hennes otroliga karriär som marathonlöpare vilken skulle göra henne världsberömd och legendarisk.

Världsberömd genom New York marathon

Grete Waitz blev med sina nio(!) segrar i New York marathon för evigt ihågkommen som norskan som alltid vann i New York. Hon blev en frontfigur för den joggingvåg som rådde under -70 och -80-talet. I sitt hemland Norge blev Grete Waitz en symbol för motionsvågen och fick bland annat ett motionslopp uppkallat efter sig. Detta blev snart Norges största lopp som kan jämföras med Tjejmilen i Sverige.

Grete Waitz hann under sin marathonkarriär sänka världsrekordet med nio minuter. Hennes bästa tid 2.24.54 är en tid som står sig bra än idag. Grete Waitz jobbade som lärarinnna under hela sin elitkarriär.

Grete dör 19 april 2011 i cancer, bara 57 år gammal. Se den norska dokumentären om hennes liv, löpning, framgångar och kamp mot cancern. Dokumentären går att se fram till 31 maj på SVT-play.

Länk till dokumentären om Grete Waitz

Fler inlgg/nyheter >>

Skriv grna en kommentar och bidra till innehllet!


Mer om lpning och trning