Bild: www.lenagavelin.se

Löparläger i svenska fjällen


2012-06-20 | Reportage |

Att åka på träningsläger för att få träna löpning har blivit allt mer populärt de senaste åren. Fler och fler provar på att åka iväg på löparläger för att få träna och träffa andra som gillar att ha löpning i fokus på sin semester.

Under vinterhalvåret har exempelvis Monte Gordo i Portugal blivit populärt för sitt löpvänliga klimat, långa skogsstigar och stränder som är perfekta för löpträning. Under sommarhalvåret finns det bra alternativ i Sverige för den som vill komma iväg på löparläger.

Löpträning i Ramundberget

Bild: www.lenagavelin.se

Ramundberget ligger i fjällområdet Funäsdalen som är ett friluftsområde med stora fjällvidder och gott om leder för löpning. Här arrangeras ett träningsläger för motionärer för tredje sommaren i rad. Lena Gavelin är en av Sveriges främsta marathonlöpare genom tiderna med segrar i bland annat Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet, hon är med som ledare och inspiratör under lägrena.

Vilken målgrupp riktar sig lägret till och vem har störst utbyte av ett läger i Ramundberget?
-Det riktar sig till löpare som vill få en ny upplevelse med att springa i fjällen samt till de som vill vara ute under längre turer och upptäcka en ny miljö. Bäst utbyte har man om man tränat regelbundet tidigare, men vill gå ett steg till i sin träning eller få nya upplevelser.

Vilken bakgrund bör man ha för att klara av träningen under ett läger?
-Viss löpvana, att ha tränat minst ett par gånger i veckan(inte nödvändigtvis endast löpning) och att klara av att springa milen under timmen, samt gärna gjort pass på över en timme tidigare, detta för att få ut så mycket som möjligt av lägret. Anmäler du dig till 'långturslägret' bör du vara löpare som gjort flera pass över timmen och vara relativt van löpare.

Är det någon anpassning av träningen utifrån deltagarnas nivå?
-Vi är flera ledare, minst tre stycken och har därmed möjlighet att dela in gruppen utifrån deltagranas nivå och önskemål. Vi kör gemensamma pass med möjlighet att göra olika val.

Får jag som motionär lära mig ngt nytt som kan göra mig till en bättre löpare, teknik, teori, etc?
-Jag har under helgen ett par föreläsningar som handlar om att sätta upp mål, hitta utmaningar samt en del om träning. Alla som inte sprungit i fjällmiljö tidigare kommer absolut att lära sig en hel del nya saker och säkert få en del nya 'aha upplevelser'.

Bild: www.lenagavelin.se

Hur ser en typisk dag ut under lägerveckan?
-Under första lägret börjar vi dagen med Yoga innan frukost, sedan väntar ett lite längre löppass på fjället, när vi kommer tillbaka väntar härlig lunchbuffe därefter en kort föreläsning och vila. Eftermiddagspasset kan bestå av löpskolning och intervaller innan kvällens bastu och trerätters middag som brukar ta några timmar då alla har massar av erfarenheter att utbyta.

Det andra lägret börjar även det med Yoga och sedan frukost och förberedelse inför 4-5 timmar på fjället, vi stannar för korta stopp och på lördagen har vi även ett fikastopp i en våffelstuga ute på fjället(brukar vara ett väldigt uppskattat inslag). Sedan väntar en välförtjänt bastu och spa innan trerätters midagsbuffé och såklart massor av löparprat...

Om man vill veta mer om löparlägret i Ramundberget i augusti finns det på Ramundbergets hemsida.

Fler inlgg/nyheter >>

Skriv grna en kommentar och bidra till innehllet!


Mer om lpning och trning