Tjemilen 2010 från Djurgården. Fotograf: Janna Saletti

Summering av löparsäsongen 2010, DEL 1


2010-12-14 | Reportage |

Just nu har vintern kopplat ett rejält grepp om Sverige och många löpare är mitt inne i sin grundträning inför kommande löparsäsong. Barmarksträning och tävlingssäsongen känns avlägsen även om det arrangeras några nyårslopp runt om i landet och ett fåtal löpartävlingar i januari, se tävlingskalendern.

Fortsatt löparboom i Sverige

Det gångna löparåret innebar ett fortsätt ökande intresse för löpartävlingar runt om i Sverige (och även för internationella lopp) och många lopp har satt rekord i deltagarantal även i år. Att träna löpning var helt klart den hetaste motionsformen 2010 vilket syns på deltagarantal och intresset för lopp i Sverige.

De största loppen ökar mest

Det ökade löparintresset märks tydligast på de stora loppen. Flera lopp blir numer tvungna att sätta anmälningsstopp månader i förväg trots att deltagartaket har höjts i så gott som alla de populäraste löpartävlingarna i Sverige.

Fulltecknat ett halvår innan start

Stockholm marathon 2011 blev till exempel fulltecknat redan i november i år trots att deltagarantalet har höjts till över 20 000. Detsamma gäller för Göteborgsvarvet 2011 som fick sätta stopp för anmälningarna när deltagartaket på 58 000 löpare nåddes så tidigt som i oktober i år!

Löparmotionärerna står för den största ökningen

Den största ökningen av löpare ser man i segmentet vanliga motionärer som springer för motionens skull och inte har några ambitioner att träna elitinriktat och pressa sina tider. Andelen svenska 'elitlöpare' och 'elitmotionärer' har inte ökat under 2010 om man jämför med resultat från tidigare år trots den löparboom vi har upplevt de senaste åren.

I del 2 av 'Summring av löparsäsongen' tittar Loppen.se närmare på resultatutvecklingen de senaste decennierna inom svensk marathonlöpning.

Fler inlgg/nyheter >>

Skriv grna en kommentar och bidra till innehllet!


Mer om lpning och trning