TrÀningspass i Monte Gordos pinjeskogar. Bild: www.teamstockholmmarathon.se

Löpartrender 2011


2011-01-10 | TrÀning |

Vilka trender kommer vi att se i löparsverige 2011? Loppen.se tar en titt i spÄkulan och listar de kommande löpartrenderna 2011.

TrÀninglÀger

Förr var det bara elitlöpare som Äkte pÄ trÀningslÀger under vinterhalvÄret. Nu Äker alla hÀngivna löpare pÄ trÀningslÀger oavsett ambitionsnivÄ och oavsett Älder. IstÀllet för en slapp solstolsvecka pÄ Gran Canaria under vinterhalvÄret Äker vi till löparmeckat Monto Gordo. Och istÀllet för att spendera hela dagen pÄ stranden kör vi dubbelpass och diskuterar löptrÀning med likasinnade.

Fler hÄrdsatsande löparmotionÀrer

Efter nĂ„gra Ă„rs löparboom har motionslöparen blivit medveten och vet hur löptrĂ€ning skall bedrivas. Nu Ă€r vi hungriga efter nya personbĂ€stan och kör allt mer mĂ„linriktad trĂ€ning. Kicken frĂ„n den dĂ€r första ”genomförda” halvmaran eller maran har lagts sig. Nu höjer vi ribban och det kommer krĂ€vas bra tider och bra placeringar för att tillfredsstĂ€lla oss.

Barfotalöpning – back to basics

Luftkuddar, gelkuddar, hĂ€ldĂ€mpning, framdĂ€pning, sidodĂ€mpning och anti-pronationsstöd Ă€r nĂ„got som skotillverkarna vill sĂ€lja till oss men det gynnar inte löpare som vill springa snabbt. Fler och fler inser att de uppnĂ„r ett mer naturligt och ekonomiskt löpsteg nĂ€r de springer i skor med tunn sula eller helst av allt - barfota. Runt om pĂ„ landets fotbollsplaner ser vi löpare som springer barfota för att ”omskola” sitt löpsteg och lĂ€tta ”tĂ€vlingsskor” sĂ€ljer bĂ€ttre Ă€n nĂ„gonsin 2011.

LöptrÀning i grupp

För att utvecklas som löpare och fĂ„ bra sparring pĂ„ trĂ€ningspassen deltar vi i organiserade grupptrĂ€ningar. Vi delar in oss i grupper efter ambitionsnivĂ„ och kör intervaller och snabba distanspass tillsammans. ”Team Stockholm marathon” och ”running Sweden” Ă€r bara ett par exempel pĂ„ denna trend.

Löparbloggar

Fler och fler löpare bloggar om sin trÀning och sin löparvardag. BÄde elitlöpare och motionÀrer bloggar och delar med sig av sin trÀning. En riktig hÀngiven löpare följer minst 5 löparbloggar 2011.

”Löpar-appar”

Fler och fler ser det som en sjĂ€lvklarhet att dokumentera sina trĂ€ningspass med hjĂ€lp av olika löpar-appar i sina telefoner. ”Runkeeper” och ”Run pacecalc” Ă€r tvĂ„ exempel applikationer som kopplar samman vĂ„ra trĂ€ningsprogram och trĂ€ningsdagböcker med GPS och sociala medier som till exempel Facebook.

Löpband i hemmet

Vi har upplevt nÄgra riktigt lÄnga och bistra löparvintrar pÄ sistone med snömodd, halkiga parkvÀgar och temperaturer som inte inbjuder till löpning. Lugna distanspass gÄr bra att köra utomhus men nÀr vi vill springa snabbt finns det bara ett alternativ. Löpbandet. PÄ gymmen blir vi tvungna att slÄss om löpbanden med de vanliga gymbesökarna som gÀrna tar lÄÄÄnga och ogenerade promenader nÀr vi skall brÀnna av veckans snabbdistanspass. Den hÀngiva löparen köper sig ett eget löpband 2011.

Fler inlägg/nyheter >>

Skriv gärna en kommentar och bidra till innehćllet!


Mer om löpning och träning