Ryan Hall, Källa: http://thelogicoflongdistance.blogspot.com

Marathonstjärna utmanas i tunnelbana


2012-02-09 | Reportage |

Inför 2011 års ING New York City Marathon hade ASICS en lite annorlunda reklamkampanj i New Yorks tunnelbana som uppskattades av många löpintresserade tunnelbaneresenärer.

Ryan Hall är en av de stora affischnamnen inom marathonlöpning i USA. Han har ett personbästa på grymma 2.04.58 från Boston marathon 2009 och flera framskjutna placeringar på de största marathonloppen. Inför New York Marathon 2011 gjorde ASICS en reklaminstallation i New Yorks tunnelbana där förbipasserande fick möjlighet att utmana Ryan Hall på en videovägg i ca 20 meter. Farten var uppskruvad till strax under 3 minuter per kilometer vilket motsvarar en sluttid under 2.05 på marathon. Dvs en riktig världstid.

√Ąven om Ryan Hall p√• videov√§ggen f√•r en ‚ÄĚflygande start‚ÄĚ j√§mf√∂rt med sina utmanare i tunnelbanan blir det v√§ldigt tydligt hur otroligt snabbt de b√§sta l√∂parna i v√§rlden springer i 42.195 meter under ett marathonlopp.

Testa på att springa i världsrekordtempo på marathon

Världsrekordet för män är 2.03.38 och innehas av Kenyanen Patrick Makau från Berlin Marathon 2011. Damernas världsrekord är 2.15.25 och sattes av Brittiskan Paula Radcliffe 2003 i London Marathon.

Om man själv känner för att testa på att springa i världsrekordtempo på marathon kan man till exempel mäta upp 100 meter och springa sträckan på 17. 5 sekunder (19.3 för damer). Ett annat alternativ är att skruva upp ett löpband till 2.56 minuter/kilometer (3.13 för damer). Ett vanligt löpband som finns att tillgå på de flesta gym brukar ha sin maxhastighet satt till 3.00 minuter/kilometer vilket är nära väldsrekordtempo på marathon för herrar.

Ryan Hall i New Yorks tunnelbana

Fler inlšgg/nyheter >>

Skriv gšrna en kommentar och bidra till innehŚllet!


Mer om lŲpning och tršning