Mustafa Mohamed satsar på marathon i år. Bild: www.mustafamohamed.se

Svenska mästerskapslöpare i sommar


2012-04-12 | Reportage |

Det blir en bra sommar för oss som gillar friidrott och i synnerhet löpning. Först ut är friidrotts-EM som går av stapeln den 27 juni till 1 juli. Därefter är det inte långt kvar till årets riktigt stora höjdpunkt. OS i London där friidrotten drar igång den 3 augusti och håller på ända fram till 12 augusti.

Mästerskapen bjuder alltid på högklassig löpning när de allra främsta löparna ställs mot varandra. Till skillnad mot galorna och de stora marathonloppen har man inte farthållare eller ”harar” vilket gör att loppen oftast blir mer händelserika. Strategi och kamp hamnar i fokus när löparna inte kan förlita sig på att någon sköter farthållningen.

Svenska mästerskapslöpare

Östafrikanska löpare dominerar fortfarande långdistanslöpning både på herr och damsidan och är favoriter till många av medaljerna på OS. Även nationer som exempelvis USA, Japan, Ryssland och några till har löpare som håller hög internationell klass och kan skrälla.

Sverige ligger en bit efter de främsta löparnationerna vad gäller toppbredd. Inför sommarens mästerskap har vi i dagsläget tre löpare som är aktuella. Dessa är Mustafa Mohamed(eventuellt 10000 meter på EM och eventuellt marathon på OS), Isabellah Andersson(marathon på OS) och Adil Bouafif (10000 meter på EM).

Mustafa Mohamed – debut med mersmak

Den 32-årige Hälle-löparen Mustafa Mohamed gjorde en efterlängtad och spännande satsning på marathon inför förra säsongen. Tyvärr kantades fjolåret av skadebekymmer och något marathonlopp blev aldrig av. Några enstaka mil-lopp på landsväg hann ”Musse” ändå med under sommaren och att farten fanns kvar i benen rådde det inget tvivel på. På Mustafa Mohameds blogg kunde man innan årskiftet börja läsa om att han var i full träning och såg fram emot kommande säsong. I början av mars deklarerade Musse att han skulle göra sin tävlingsdebut på halvmarathon i hollänska Venloop. Och vilken debut det blev. 1:02:41 och nytt svenskt rekord på sträckan, loppet verkade ha gått helt enligt plan.

Attack mot OS-kvalgränsen

Eftersom Musse inte har sprungit något marathonlopp i år så måste han klara av den hårda kvalgränsen för att bli uttagen till OS i sommar. Kvalgränsen är satt till 2.11.00 för herrar. En tid som endast två svenska herrar någonsin underskridit tidigare. Dessutom är 2.11 bara 22 sekunder från det svenska marathon-rekordet(2:10:38, Kjell-Erik Ståhl). Musse kommer att göra en attack på kvaltiden på en vårmara. Vilket lopp är ännu inte uttalat men det kommer förmodligen att ske i slutet av April eller början av Maj.

Isabellah Andersson - etablerad världselitlöpare

Bild: Pål Stålnacke

Isabellah Andersson, 31, från Hässelby SK är verkligen vår lysande stjärna på långdistanslöpning och framförallt på marathon. Hennes personbästa 2.23.41 i Dubai marathon 2011 håller hög internationell klass vilket hon även understök genom att placera sig 7:a och som bästa europè på VM i fjol. Även i år sprang Isabellah Dubai marathon och slutade på tionde plats med tiden 2.25.41 i stenhård konkurrens från afrikanska världslöpare. Isabellah som har höga målsättningar var hon inte nöjd det loppet utan hade hoppats på nytt personbästa och ytterligare ett svenskt rekord.

Isabellah Andersson är redan uttagen till den svenska OS-truppen eftersom hon underskridit kvalgränsen 2:25:30 sedan förra året. Härnäst kommer Isabellah Andersson att springa London Marathon den 22a April. Därefter kanske hon springer Stockholm Marathon som hon vunnit de fyra senaste åren innan allt fokus riktas mot OS i London.


Adil Bouafif - spännande EM-start

Bild: Pål Stålnacke

I sommarens friidrotts-EM kommer inte marathon att ingå i programmet. Musse har deklarerat att det eventuellt kan bli aktuellt med en start på 10000 meter beroende på hur säsongen utvecklar sig och om han klarar kvalgränsen som är satt till 28.55.

En svensk som redan klarat EM-kvalgränsen på 10000 meter är Adil Bouafif. Han slog till med 28:53:05 i sitt första lopp för utomhussäsongen och är därmed kvalificerad. Adil är en riktig 'allround-löpare' och har sprungit bra både på kortar distanser på bana, marathon och i terräng. Det ska bli spännande att se vad han kan prestera i sommarens friidrotts-EM.

Fler inlgg/nyheter >>

Skriv grna en kommentar och bidra till innehllet!


Mer om lpning och trning