Asics Stockholm Marathon 2012. Blött, kallt och blÄsigt.

Asics Stockholm Marathon 2012


2012-06-05 | Reportage |

ApropÄ förberedelser inför ett lopp som tidigare artikeln TrÀningen veckorna inför ett viktigt lopp handlade om, att förbereda sig för extrema vÀderförhÄllanden Àr Àven det en del i förberedelserna som inte bör lÀmnas Ät slumpen visade det sig i lördags. Att vara förberedd rent mentalt och Àven vad gÀller utrustning som fungerar för extremvÀrme eller som den hÀr försommaren(?) har bjudit pÄ, extremkyla.

I lördags gick Asics Stockholm Marathon av stapeln den 34e upplagan i ordningen. Och det blev en speciell mara. Köldrekord och lÀgg dÀr till hÄrda vindar i stundtals kulingstyrka och ett piskande regn som förstÀrkte köldeffekten rejÀlt för löparna.

Köldchock för löparna

VĂ€sterbron var tuff i motvinden!

Flera av de senaste Ärens Stockholm marathon har kommit att handla om att att hÄlla kroppen och framförallt huvudet nedkylt eftersom loppet ofta sammanfallit med sommarens första riktiga vÀrmebölja. Just det var inga problem i lördags. Vad som dÀremot var en stor utmaning och som knÀckte Ätskilliga löpare, bÄde motionÀrer och framförallt riktigt duktiga elitlöpare var just nedkylningen.

Loppet blev en riktig tuff utmaning och det finns nog lika mÄnga berÀttelser och reflektioner som det fanns löpare pÄ Stockholms gator i lördags. NÄgra klart lÀsvÀrda och mÄlande beskrivningar om vad sÀkert mÄnga upplevde under 2012 Ärs upplaga av Stockholm Marathon kan man lÀsa hÀr:

Patrik Engström, slutade som 11e man i mÄl vilket innebar en 5e plats pÄ SM. LÀs hans berÀttelse Stockholm Marathon 2012 - En lektion i kyla

Fredrik Uhrbom berÀttar om hur han knep sitt första senior-SM-guld. LÀs hans underhÄllande berÀttelse Inga dog!

Frida Södermark, duktig löpartjej frÄn Norrköping berÀttar om hennes lopp i bloggposten Maran frÄn hell

KlÀ sig rÀtt?

SÄ hur skulle man dÄ klÀtt sig bÀst i lördags sÄ hÀr med facit i hand? Fortfarande en svÄr frÄga. Att klÀ sig sÄ pass att man inte pÄverkas av kylan under de förhÄllandena som rÄdde i lördags skulle innebÀra klÀder och utrustning som inte kanske lÀmpar sig att springa i. Det Àr alltid en avvÀgning mellan att vara varm och torr men ÀndÄ vara smidig och kunna springa obehindrat. MÄnga som sprang i lördags behöll sin plastsÀck/regnponcho pÄ under loppet som man i normala fall vid regn kastar av sig strax efter start. Kanske var det ett smart drag i lördags. Vind- och vattentÄliga plagg var det nog mÄnga som önskade att de hade haft men sÄdana material Àr ofta otympliga att ha pÄ benen nÀr man springer.

Hur pass svÄra förhÄllanden det var illustreras bra med en titt resultatlistan. Vi Àr vana vid att ha mÄnga duktiga östafrikaner och framförallt kenyaner i toppen pÄ Stockholm marathon. Det skulle i normala fall inte varit nÄgot undantag i Är eftersom det var ett gÀng vassa afrikaner pÄ plats. Första kenyan i resultatlistan hittar man först pÄ 21a placering(Michael Mutai). Vinnare pÄ herrsidan i loppet blev en mycket otippad Methkal Abu Drais frÄn Jordanien pÄ tiden 2.19.16. I damklassen segrade etiopiskan Derebe Godana pÄ tiden 2.40.19. BÄda mycket beskedliga tider för att vara ett sÄ starkt startfÀlt som Asics Stockholm Marathon bjuder pÄ.

Fler inlägg/nyheter >>

Skriv gärna en kommentar och bidra till innehćllet!


Mer om löpning och träning