Isabellah Andersson. Många segrar blev det under 2010. Bild: Björn Tilly, DN-sport

De främsta kvinnliga löparna under 2010


2010-12-30 | Reportage |

Loppen.se listar de mest framstående och intressanta svenska damerna inom långdistanslöpning under det gångna året. Vilka löpare gick framåt mest och vilka presterade de främsta resultaten?

1. Isabellah Andersson – Sveriges nya löparstjärna!

Isabellah Andersson från Hässelby friidrott är utan tvekan nummer ett inom svensk löpning just nu. Isabellah Andersons utvecklingskurva har pekat spikrakt upp under den gångna säsongen. Hon har övertygat i vartenda lopp hon ställt upp i under 2010 och presenterat sig på allvar för den svenska publiken under EM-debuten i somras.

Det som framförallt utmärker Isabellah Andersson, förutom att hon är den bästa svenska kvinnliga marathonlöparen, är att hon i princip aldrig gör ett dåligt lopp eller en taktisk miss. Dessa egenskaper tillsammans med att hon har en långsiktig plan och verkar träna hårdare än de flesta andra löpare gör henne till 2010 års bästa svenska långlöpare.

Isabellahs höjdpunkter under 2010:

22 januari
Dubai marathon, tid: 2.26.52, placering 5
- Svensk rekord och en 5e plats i hård internationell konkurrens. Detta var en knockoutstart av Isabellah tidigt på löparåret 2010.

21 mars
Venloop Holland, halvmarathon. Tid 1.10.02, placering 1
- Första plats och ytterligare ett svenskt rekord!

5 juni
Stockholm marathon, Tid: 2.31.35, placering 1
- Första plats och Isabellahs tredje raka seger i Stockholm marathon och den tredje snabbaste segertiden i loppets historia.

31 juli
EM marathon Barcelona, Tid: 2.34.43, placering 5
- En femte plats för Isabellah när hon för första gången fick representera Sverige i ett mästerskap. Mer än godkänt såklart men av Isabellas kommentarer efter loppet förstod man att det inte gick enligt plan. Tunga ben och inte den ork som träningen hade indikerat innan.

31 oktober
Frankfurt marathon, Tid: 2.25.10, placering 4
- Revanch på EM maran! Nytt svenskt rekord igen och ett härligt avslut på en supersäsong av Isabellah.

2. Ulrika Johansson - Lyckad övergång till långdistans!

Ulrika Johansson från Rånas har under flera år representerat Sverige i landslagssammanhang på bana. Under sommarens EM i Barcelona sprang hon 3000 meter hinder men blev tvungen att bryta försöksheatet pga en astmaattack. Efter EM beslöt sig Ulrika att lägga spikskorna på hyllan och satsa på långdistanslöpning istället. Den riktiga debuten kom så snart som på Lidingöloppet, 30 km terräng, och den blev lyckad!

Ulrikas höjdpunkter under 2010:

26 sep
Lidingöloppet, Tid: 2.00.40, placering 1
- Den riktiga långdistansdebuten och direkt en förtsa plats i Lidingöloppet 30 km!

15 okt
Hässelbyloppet, Tid: 34.22, placering 1
- En riktigt vass tid på den flacka asfaltsmilen i Hässelby. Ulrika visar igen att hon kommer bli att räkna med kommande säsong på långdistans.

3. Susanne Grimfors – årets löparkomet!

33-åriga Susanne Grimfors från Studenterna började med långdistanslöpning så sent som 2009. Hon var visserligen ingen nybörjare eftersom hon tidigare i sitt liv sysslat med banlöpning. Trots ett långt tävlingsuppehåll gick hon rakt in i den svenska löpareliten redan i år.


Susannes höjdpunkter under 2010:

10 augusti
Långlöparnas kväll, Tid: 34:08.14, placering 1
- En vass tid och styrkebesked av den orutinerade långlöparen Susanne

13 augusti
Midnattsloppet, Tid: 35:05, placering 1
- Riktigt bra tid på den så backiga milsbanan på söder i Stockholm.

Fler inlgg/nyheter >>

Skriv grna en kommentar och bidra till innehllet!


Mer om lpning och trning